luni, 27 iunie 2016

Sindrom de umar inghetat?

In articolul acesta vei gasi informatii generale, definitii si posibile cauze ale problemei cu care te confrunti.

Informatiile prezentate nu inlocuiesc un consult medical de specialitate.

Umarul este una din cele mai mobile articulatii din corpul omenesc. Aceasta este alcatuita din capul humeral care se articuleaza cu scapula (omoplatul) la nivelul unei scobituri numite cavitate glenoida. Cele doua oase sunt mentinute in pozitie de tendoane, ligamente si muschi.


Ce este sindromul de umar inghetat?


Umarul este partea corpului omenesc corespunzatoare articulatiei dintre mana si trunchi. Uneori acesta poate avea problem de mobilitate si prezinta un discomfort sporit. Sindromul de umar inghetat (sau in termini medicali capsulita retractila) presupune faptul ca tesuturile moi din jurul articulatiei umarului sunt mai ingrosate sau mai retractate. Cand aceste tesuturi devin inflamate, ele se pot cicatriza. Tesutul acesta ocupa spatiul din interiorul articulatiei care este folosit la realizarea miscarii. Astfel, o persoană cu sindromul umarului inghetat are dureri moderate, dar are miscari limitate la nivelul umarului.


Mobilitatea umarului


Miscarile la nivelul umarului sunt foarte complexe deoarece acolo actioneaza simultan mai multe articulatii: scapulo humerala, acromio-claviculara, sterno claviculara si a articulatiei dintre peretele toracic si omoplat.


Cauze posibile


Articulaţia umarului poate deveni inflamata din mai multe cauze:

  • ·       Schimbari biochimice
  • ·       Schimbări ale sistemului imunitar
  • ·       Imobilizarea de lunga durata
  • ·       Leziuni ale umărului (traumatisme repetate)
  • ·       Operaţii anterioare


Semne caracteristice


Semnele caracteristice ale umărului inghetat sunt durerea şi pierderea partial a mobilitatii la nivelul umarului. Durerea poate incepe lent sau brusc. Pe masura ce disconfortul se accentueaza, treburile zilnice devin dificil sau imposibil de executat.


Diagnoza


Se va avea in vedere localizarea, durata, reproducerea durerii prin diferite miscari, in special prin rotatia umarului. Medicul iti va cere sa misti bratul pe diferite directii, de asemenea iti va misca bratul pentru a determina gradul de mobilitate a articulatiei umarului. Se poate solicita o radiografie si, posibil un RM, pentru a exclude o alta afectiune.


Ce pot face eu?


Evolutia umarului dureros simplu este favorabila, vindecarea se produce in cateva saptamani sau cel mult in cateva luni sau spontan. Uneori dupa disparitia durerii va ramane o senzatie de jena accentuate in cazul unui efort sau in prezenta frigului. Daca te confrunti cu o astfel de problema ai putea incerca terapia Bowen. Miscarile specifice p earticulatia umarului, vor ajuta la reducerea inflamatiei. Iti voi sugera si un set de miscari pe care sa le efectuezi zilnic intre sedinte, miscari usoare care nu presupun effort. Incearca sa eviti miscarile care iti agraveaza durerea, poti aplica si comprese reci.Bowen se poate aplica concomitent cu alte tratamente care vizeaza problema in cauza.

Asadar, ne pastram speranta, cu dragoste si rabdare pentru ca exista terapia Bowen!


Pentru mai multe informatii contactati:

Terapeut Laura Muresan

0742 083 423

Cluj-Napoca


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu