luni, 20 iunie 2016

Sindrom de tunel carpian

In articolul acesta vei gasi informatii generale, definitii si posibile cauze ale problemei cu care te confrunti.

Informatiile prezentate nu inlocuiesc un consult medical de specialitate.


Ce este un tunel carpian?


Tunelul sau canalul carpian este un pasaj ingust din incheietura mainii. Partea de jos si partile laterale ale acestui tunel sunt formate de oasele incheieturii mainii, numite carpiene. In partea de sus tunelul este acoperit de o banda de tesut conjunctiv numit ligament carpian transversal.
Ceea ce trece prin acest tunel este nervul median care este unul dintre principalii nervi de la nivelul mainii. Acesta este responsabil de senzatiile din partea palmara, a degetului mare, indexului, mijlociului si inelarului. Impreună cu cele noua tendoane ale muschilor ce asigura flexia degetelor, nervul median trece de la nivelul antebratul in mana prin ingustul tunel carpian.

Sindromul de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian apare in urma unor inflamatii la nivel de tesut care inconjoara tendoanele, astfel facand presiune asupra nervului median. Aceasta presiune se manifesta sensorial prin amorteli, durere la nivel de incheietura, parestezii sau tremor. Senzatiile pot urca pe nerv pana mai sus pe antebrat. Afectiunea influenteaza activitatile zilnice si ingreuneaza efectuarea de actiuni manuale.

Cauze

De cele mai multe ori cauzele aparitiei sindromului de tunel carpian sunt necunoscute. Ca in corice alta afectiune, mai multe lucruri contribuie la dezvoltarea sindromului. Cateva posibile cause sunt:
  • Canalul carpian poate fi mai ingust la unele persoane. Aceasta trasatura poate fi genetica.
  • Repetarea acelorasi miscari pe o perioada indelungata de timp poate afecta tendoanele si poate produce inflamatie.
  • Schimbarile hormonale din timpul sarcinii pot provoca retentie de apa si inflamatie.


Ce pot eu sa fac?

Intr-o prima faza va trebui sa se faca un consult de specialitate, mana se poate imobiliza in fasa elastic sau in orteza. Va trebui sa eviti miscarile repetitive cum ar fi scrisul la calculator, cusutul sau gradinaritul, trebuie sa acorzi timp incheieturii sa se dezinflameze. Se vor putea administra antiinflamatoare, iar in funztie de gravitatea afectiunii poti apela la alte metode naturiste, cum ar fi terapia Bowen. Prin efectuarea unor miscari specifice asupra incheieturii mainii si a carpienelor, terapia te-ar poate ajuta in ameliorarea simptomelor astfel incat sa iti poti continua activitatile obisnuite, iar afectiunea sa se amelioreze prin dezinflamarea tesuturilor, astfel incat nervul medial sa fie eliberat si senzatiile neplacute sa dispara.


Bowen se poate aplica concomitent cu alte tratamente care vizeaza problema in cauza.

Asadar, ne pastram speranta, cu dragoste si rabdare pentru ca exista terapia Bowen!


Pentru mai multe informatii contactati:

Terapeut Laura Muresan

0742 083 423

Cluj-Napoca



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu