luni, 30 mai 2016

- Am insomnii - Dorm putin -



In articolul acesta vei gasi informatii generale, definitii si posibile cauze ale problemei cu care te confrunti. 

Informatiile prezentate nu inlocuiesc un consult medical de specialitate.


Insomniile si lipsa de somn sunt o problema care ne afecteaza intrega activitate. Un somn adecvat ne face sa fim energici, odihniti si ne revigoreaza.  In timpul somnului organismul isi reface rezervele de energie, se regenereaza si este o parte importanta din viata. 

Insomnii – ce sunt acestea?

 

Insomniile sunt o tulburare a mecanismului de reglare a centrului nervos somn-veghe, care se manifestă prin lipsa de somn sau prin reducerea duratei si a profunzimii somnului si care este intalnita in astenii, nevroze, perioade de stress excesiv etc.


Cauzele insomniei


Insomniile aparute la un interval scurt de timp - pot dura de la cateva nopti la cateva saptamani - pot fi cauzate de ingrijorare in legatura cu o situatie de stres sau de un discomfort trecator. Insomnia persistenta care apare la un interval mai lung - poate dura luni sau chiar ani -  este cauzata adesea de o anxietate cronica, de consumul unor anumite medicamente, de un discomfort cronica, de depresie sau de alte probleme fizice, cum este astmul.


Cat trebuie sa dorm pe zi?


Timpul necesar de somn variaza de la om la om. Numarul de ore dormite nu este atat de important. Important este cum te simti cand te trezesti. Daca nu te simti odihnit, probabil ai nevoie de mai mult somn. Daca te simti obosit in timpul zilei, este un alt semn ca nu dormi destul. Media duratei somnului ar trebui sa fie de 7,5-8 ore pe zi. De cele mai multe ori, simpla eliminare a indispozitiei sau a stresului te poate ajuta sa dormi atat cat este necesar.


Metode de prevenire a insomniei


-          Evita consumul de bauturi cu cofeina cu cateva ore inainte de culcare
-          Evita stresul si situatiile stresante
-          Fa exercitii de relaxare si de respiratie inainte de culcare
-          Creaza un loc linistit si placut al somnului, trage draperiile, mentine temeratura calduta in camera
-          Muta obiectele deranjante in alta camera: radio, telefon, tableta
-          Mediteaza sau asculta muzica de meditatie
-          Evita efortul excesiv cu cateva ore inaintea somnului
-          Culca-te daca iti e somn, evita amanarea adormirii



Ce pot eu sa fac?


Daca treci printr-o experienta asemanatoare si iti creaza dificultati in activitatile zilnice, uneori metodele de evitarea stresului inutil si exercitiile de relaxare si de respiratie pot ajuta, alte ori se vor administra medicamente, insa cea mai blanda metoda pe care o poti incerca este terapia Bowen. In functie de fiecare corp, de gradul de stres al organismului, a vechimii afectiunii sau a intensitatii discomfortului se vor aplica mai multe sedinte de tratament. Terapia te va ajuta atat in gestionarea stresului excesiv, cat si in relaxarea mintii si trupului, organismul se va reechilibra, iar somnul se va regla.
 

Bowen se poate aplica concomitent cu alte tratamente care vizeaza problema in cauza.

Asadar, ne pastram speranta, cu dragoste si rabdare pentru ca exista terapia Bowen!


Pentru mai multe informatii contactati:

Terapeut Laura Muresan

0742 083 423

Cluj-Napoca



luni, 23 mai 2016

Dureri de cap? Migrena?



In articolul acesta vei gasi informatii generale, definitii si posibile cauze ale problemei cu care te confrunti.

Informatiile prezentate nu inlocuiesc un consult medical de specialitate.

Ai dureri de cap sau migrene? Sunt afectiuni des intalnite, atat la persoanele tinere, cat si la cele mai in varsta.

Cauzele care determina declansarea unor astfel de dureri sunt numeroase: stres, lumina puternica, zgomot puternic, tensiunea muschilor gatului si multe altele.


Ce este durerea de cap? Dar migrena?

 

Conform DEX`09, in termini medicali, cefaleea este o durere de cap difuza sau localizata, continua sau intermitenta. Iar, migrena este o durere de cap intensa, de obicei pe o singura parte, insotita de greata, de varsaturi etc. Migrena este o suferinta cronica, caracterizata prin dureri de cap moderat-severe, recurente.


Cauzele durerilor de cap

 

Aceasta poate fi provocata de stres, anxietate, depresie, foame, iritare, oboseala, extenuare, presiunea crescuta a sangelui in meninge (invelisul creierului), pozitie incorecta, pozitia sezand, timp indelungat sau pozitia incorecta si tensiunea musculara. Durerile de cap se pot instala lent sau brusc. Cefaleea poate dura intre 30 de minute si mai multe zile.


Cauzele migrenei

 

Se consideră că migrenele sunt determinate de un amestec de factori genetici și de mediu. De la debut se asociaza de regula cu alte simptome (greata, varsaturi,sensibilitate la lumina sau la zgomot). In general sunt agravate de activitatile fizice si determina evitarea activitatii fizice. Unele persoane au 1-2 episoade de durere de cap pe an, in timp ce alte persone afectate au dureri de cap de mai multe ori pe luna, poate chiar zilnic.

Discomfortul se localizeaza intr-o jumatate a capului, pulseaza, creste progresiv ca intensitate si este agravata de activitatea fizica. Poate fi localizata in ambele jumatati a capului, cel mai frecvent in tample sau in frunte. Durerea este frecvent acompaniata de greata, varsaturi, sensibilitate la lumina, zgomot sau la anumite mirosuri, oboseala sau iritabilitate.


Metode de prevenire a durerilor de cap

 

- Gasesete metode noi de a aborda situatiile stresante
- Efectueaza exercitii de relaxare si de respiratie sau mediteaza pentru a reduce tensiunea musculara si nivelul stresului (pot scadea frecventa si intensitatea durerilor de cap);  
- Identifica triggeri care declanseaza durerile de cap; de asemenea, poti tine un calendar al durerilor, pentru a stabili daca sunt mai frecvente sau mai severe.


Ce pot eu sa fac?

 

Daca treci printr-o experienta asemanatoare, si discomfortul este mare, durerile se instaleaza des si iti creaza dificultati in activitatile zilnice. Uneori metodele de auto-disciplina si curatare mentala (meditatie), evitarea stresului inutil si exercitiile de relaxare si respiratie pot ajuta, alte ori se vor administra medicamente, insa cea mai blanda metoda pe care o poti incerca este terapia Bowen. In functie de fiecare corp, de gradul de stres al organismului, a vechimii afectiunii sau a intensitatii discomfortului se vor aplica mai multe sedinte de tratament. Terapia te va ajuta atat in gestionarea stresului excesiv, cat si in relaxarea mintii si trupului, organismul se va reechilibra. Ea te poate ajuta in alinarea discomfortului, astfel incat sa te poti bucura de fiecare zi fara dureri de cap sau migrene suparatoare.


Bowen se poate aplica concomitent cu alte tratamente care vizeaza problema in cauza.

Asadar, ne pastram speranta, cu dragoste si rabdare pentru ca exista terapia Bowen!


Pentru mai multe informatii contactati:

Terapeut Laura Muresan

0742 083 423

Cluj-Napoca